Gelle sa v semifinále pohral s nervami, ráno sa cítil ako handra

15.08.2016 Celý región

Rio 15. augusta (TASR) - Peter Gelle sa v pondelok stal prvým rýchlostným kanoistom, ktorý v olympijskom Riu dotiahol do A-finále slovenskú loď. Na jeho kajakárskej tisícke to však dlho vyzeralo, že si zahral s nervami priaznivcov: "V tom semifinále mi to naozaj nešlo dobre a po polovici trate som si veľmi neveril, že by z toho mohlo byť A-finále. Videl som však, že mi súperi moc neodchádzajú, čo ma povzbudilo. Začal som sa do súperov viac hýbať, postupne som pridával a mal som čoraz silnejší záber. V závere som to napálil, no až do konca jazdy som nevedel, či to bude stačiť na finále."

Tak znelo prvé vyjadrenie borca, ktoré by pre nezasväteného mohlo predstavovať štandardný priebeh s dobrým finišom. Ono to však bolo oveľa menej tradičné, jeho záver vyrážal dych všetkým, najmä jeho súperom: "Priznávam, že roky jazdím spôsobom pomalších rozbehov, ale toto je extrém. V tom nebola žiadna stratégie. Ale musel som sa na to strašne narobiť. Mám toho naozaj dosť, vlny mi dali poriadne zabrať. Strašne, strašne som vyčerpaný."

Na rozdiel od Martiny Kohlovej, po ktorej hneď išiel svoje prvé semifinále, necítil problémy s riasami. "Boli tam plytčina a miestami bol ťažší záber, ale riasy sa mi buď vyhli, alebo som ich tam práve vďaka Martine nemal," vtipkoval v dobrej nálade.

Gelleho výkon, teda najmä v záverečnej štvrtine trate bol heroický aj pre iné okolnosti. Tvrdil, že v noci spal len tri hodiny: "Bola to extrémne zlá noc. Strašne ma bolela hlava, potil som sa. Na to, že sme tu týždeň, je smola, že si ma to vybralo práve noc pred štartom. Ráno by som na seba nedal ani päť centov, cítil som sa vyslovene pod psa. Neveril by som v postup." TASR prezradil, čo s tým robil: "Nadránom som si zobral liek proti boleniu hlavy, dačo na žalúdok. Po tej rozjazde sa mi to zlepšovalo a začal som si veriť, že by to mohlo ísť. Ale ráno som sa cítil ako handra."

Gelle vylučuje možnosť črevnej nákazy, lebo okrem tréningu z Olympijskej dediny nevychádzal. Ani strava vraj nemohla byť problém, lebo výber je tam obmedzený a on podľa vlastných slov je stále to isté: "Vyhýbam sa aj nešúpanému ovociu a fakt si dávam na seba veľký pozor. Dúfam, že na finále sa dobre vyspím, ale keby som sa vyspal zle a dopadlo by to v súťaži ako dnes, asi by mi to neprekážalo."

Kajakársky rutinér avizuje, že aj vo finále bude na začiatku zrejme trochu pozadu. Výraz "trochu" vyakcentoval: "Toto je štýl mojej jazdy, dúfam, že ten záver bude prirodzenejší. Ak na päťstovke nedostávam viac ako tri sekundy, tak to viem stiahnuť. Uvidíme, finále budú veľmi kvalitné preteky a je úspech, že som tam."
 

Vyberte región